Cookiebot

Databeskyttelsesforordningen (GDPR) og ePrivacy Direktivet (ePR) påvirker hvordan du som hjemmesideejere skal indhente og gemme cookiesamtykke fra dine besøgende fra EU

Prøv vores gratis compliance test for at se, om din hjemmesides brug af cookies og online sporing er GDPR/ePR-compliant.

    cookie consent

    Opdateret 24. maj 2022.

    Det er afgørende, at din hjemmeside behandler cookiesamtykke rigtigt. Strenge dataregler gælder for brugen af hjemmesidecookies, og forbrugernes krav på digitalt privatliv er stigende. At bygge tillid hos din sides besøgende er altafgørende for brandets ry. 

    Cookiebot consent management platform (CMP, dansk: samtykkehåndterings-platform) giver din hjemmeside en fuldt automatisk cookiesamtykkeløsning, som inkluderer en industriførende skanningsteknologi og sømløs integration med Google Consent Mode for at hjælpe dig med at balancere dataprivatliv og datadrevne virksomheder på din hjemmeside. 

    I denne blogpost kan du lære mere om cookiesamtykke, og hvordan Cookiebot CMP by Usercentrics løser EU’s GDPR-krav til cookiesamtykke for din hjemmeside. 

    Cookiesamtykke, kort fortalt

    Hvad er et cookiesamtykke? Hvorfor er cookiesamtykke nødvendigt? Hvorfor er det vigtigt? 

    Cookiesamtykke er den handling, der sker på din hjemmeside mellem en besøgende og en consent management platform (CMP), som gør det muligt for brugerne at bestemme, hvorvidt de vil tillade cookies at indsamle deres persondata. 

    Denne interaktion er et lovkrav i GDPR EU’s dataforordning med strenge krav til cookiesamtykke, såvel som et nøglekrav i Brasiliens LGPDSydafrikas POPIA og andre store dataprivatlivslove verden over. 

    cookie acceptance

    Cookiesamtykke er ved at blive basen for tillidsfulde kunderelationer hos online virksomheder såvel som at være en måleenhed for brandets ry.

    Den mest almindelige måde, hvorpå persondata bliver indsamlet fra dine hjemmesidebrugere, er via cookies sat af tjenester som Google AnalyticsShopifyHubSpot og andre plugins fra f.eks. sociale medier.

    Selv når Google ikke længere bruger tredjepartscookies (planlagt at ske i 2023), kan der stadig være andre virksomheder eller enheder på din side, der sporer, indsamler og behandler persondata fra dine brugere og bruger oplysningerne til analyse og marketing. 

    Med andre ord er cookies en afgørende del af enhver online handel, i dag og i morgen. Derfor er det essentielt at håndtere cookiesamtykket rigtigt på din hjemmeside.

    Faktisk kan man sige, at cookiesamtykke ikke længere blot er et lovkrav. Det er i stigende grad også et forbrugerkrav og en måleenhed for et brands ry, hvor 71% af adspurgte siger, at de ville stoppe med at handle med et firma, hvis det deler følsomme oplysninger uden deres samtykke.

    At mindske hullet mellem dataprivatliv og datadreven forretning er en af de større udfordringer vores digitale infrastruktur står over for, samt at opbygge længerevarende kunderelationer i en tid hvor tillid til brands er faldende. Begge problemstillinger har i bund og grund brug for smarte og ærlige løsninger, der respekterer brugerne og deres privatliv.

    Cookiebot CMP by Usercentrics har automatiseret hele cookiesamtykkeprocessen for din hjemmeside, så du kan fortsætte med dit arbejde med ro i sindet og samtidig bygge stærke kunderelationer baseret på ægte dataprivatlivscompliance. 

    Cookiesamtykke med Cookiebot CMP by Usercentrics

    Cookiebot CMP by Usercentrics er den førende consent management platform (CMP) i verden. Cookiebot CMP giver din hjemmeside en fuldautomatisk complianceløsning bygget op omkring en uovertruffen skanningsteknologi, som finder 63% flere cookies og sporingsenheder end nogen anden konkurrerende CMP eller cookiesamtykkeværktøj. 

    Med en plug-and-play-implementering, som ikke kræver manuel aktivering, er Cookiebot CMP hurtig og nem at bruge og kommer med en høj tilpasningsgrad for at integrere den sømløst med din sides design og layout.

    cookie consent

    Dataprivatliv er en af de hurtigst stigende forbrugerkrav – Cookiebot CMP automatiserer det hele for din hjemmeside.  

    Bare smid et par linjer JavaScript i toppen af din kildekode, og din hjemmeside har automatisk compliance med de fleste store dataprivatlivslove i verden i løbet af et par sekunder.

    Geotargeting-funktionen i vores CMP sikrer, at dit domæne altid præsenterer den rigtige cookiesamtykkeløsning for dine brugere baseret på deres lokation og på de dataprivatlivsregler, der gælder for deres land eller region.

    Som en af de få CMP’er i verden integreres vores CMP sømløst med Google Consent Mode, som lader dig køre dine fortrukne tjenester (som Google Analytics og Google Tag Manager) baseret på dine brugeres samtykke. 

    Cookiebot CMP by Usercentrics blev lanceret i EU i 2012 med en mission om at gøre internettet til et tryggere sted for både hjemmesider og brugere og er nu en unik ekspert i dataprivatliv-compliance og GDPR cookiesamtykke.

    Lær mere om GDPR og cookies

    Kom i gang med Google Consent Mode 

    Cookiesamtykke, i detaljer

    Hvordan fungerer cookiesamtykke?  

    Cookiesamtykke er bedragerisk simpelt – en bruger kommer ind på din hjemmeside og bliver med det samme præsenteret for et cookiesamtykkeværktøj, der giver dem mulighed for at sige ja eller nej til dit domænes cookies og sporingsenheder.  

    Det kan f.eks. være statistiske cookies og marketing cookies, som kører i baggrunden af din side for at drive Google Analytics eller Shopify eller HubSpot – eller hvilken som helst anden tjeneste du foretrækker at bruge til indsigt og marketing i din online virksomhed. 

    Men selvom cookiesamtykke ser simpelt ud, er det alligevel meget komplekst – og næsten umuligt for en hjemmesideejer eller operatør at håndtere på egen hånd, uden et cookiesamtykkeværktøj som Cookiebot CMP.

    Men hvorfor? 

    Af de cookies og trackers, der gemmer sig på en typisk hjemmeside, er 72% loadet af andre tredjepartscookies, mens 18% af cookies er såkaldte ”trojanske heste” – det vil sige sporingsenheder, der gemmer sig dybt i andre cookies (i helt op til 8 andre cookies). Det gør dem utroligt svære at finde frem til uden en fremragende skanningsteknologi som Cookiebot CMP.

    cookie concent

    Brugere har ikke bare ret til digitalt privatliv, men træffer også valg baseret på hvor godt denne ret er respekteret. 

    Af disse ”trojanske heste”, vil halvdelen af dem ændre sig mellem besøg på siden, hvilket betyder, at brugerne kan få deres personoplysninger samlet af forskellige tredjeparter, hver gang de besøger din hjemmeside. Det betyder også, at det er næsten umuligt at blive compliant med GDPR-kravet om cookiesamtykke – medmindre du bruger en industriførende cookieskanner og cookiesamtykkeværktøj som Cookiebot CMP.

    For at blive compliant med kravene fra store dataprivatlivslove som EU’s GDPRBrasiliens LGPD og Sydafrikas POPIA, er du nødt til at kunne skanne din hjemmeside og finde alle cookies for at kontrollere deres aktivering baseret på dine brugeres samtykke.

    Det er derfor vigtigt, at dit cookiesamtykkeværktøj er bygget med en uovertruffen skanningsteknologi. Som et industriførende cookiesamtykkeværktøj på markedet, kan Cookiebot CMP –

    • Finde 63% flere cookies end nogen anden konkurrerende CMP,
    • Finde 66% flere statistiske cookies end nogen anden konkurrerende CMP ,
    • Finde 79% flere marketing cookies end nogen anden konkurrerende CMP,
    • Klassificere 81% af de fundne cookies og derved have det mindste antal ikke-klassificerede cookies sammenlignet med andre konkurrerende cookiesamtykkeværktøjer,
    • Finde 58% flere sporingsteknologier end nogen anden konkurrerende CMP,
    • Finde 77% flere tredjepartscookies end nogen anden konkurrerende CMP.

    Sådan implementerer du cookiesamtykke på din hjemmeside 

    Med en nem “drag-and-drop" og en hurtig “plug-and-play" løsning fra Cookiebot CMP, kan du implementere cookiesamtykke på din hjemmeside uden problemer. 

    Cookiebot CMP er en SaaS (engelsk: software-som-service), som implementeres på dit domæne direkte fra skyen uden brug for manuel eller on-site installering. Smid Cookiebot CMP-scriptet i toppen af din kildekode, og så er du klar til at køre

    Ikke alene sparer du både tid og ressourcer med Cookiebot CMP, vores CMP har også en høj tilpasningsgad, som gør, at den integreres sømløst med resten af din sides design, layout og æstetik.

    Kontrollér alle indstillinger fra Cookiebot CMP Manager og nyd den automatiske geotargeting og cookiesamtykkebanner, som er tilgængeligt på 40+ sprog

    Sådan implementerer du Cookiebot CMP by Usercentrics på din hjemmeside 

    GDPR og cookiesamtykke 

    Sådan følger du EU’s GDPR-krav til cookiesamtykke 

    GDPR’s strenge krav til cookiesamtykke kræver, at du indhenter cookiesamtykke, før sporingsenhederne på din side må bruges til at behandle persondata fra EU-brugere – uanset hvor i verden du og din hjemmeside befinder sig.  

    Generelt giver de fleste databeskyttelseslove i verden brugerne ret til gennemsigtighed og kontrol over, hvordan deres data håndteres - men at give dine brugere mulighed for frit at sige ja eller nej til cookies er specifikt et af de centrale punkter i EU’s strenge GDPR-krav til cookiesamtykke (og i lignende hovedkrav i Brasiliens LGPD og Sydafrikas POPIA).

    GDPR-krav til cookiesamtykke 

    Her er en liste over GDPR’s krav til cookiesamtykke, der skal imødekommes, før din hjemmeside kan anses for at være fuldt compliant – og som Cookiebot CMP opfylder automatisk, når den installeres: 

    • Forudgående og eksplicit samtykke skal indhentes fra brugerne, før nogen cookies må aktiveres (udover godkendte, nødvendige cookies) 
    • Granuleret samtykke skal give brugerne mulighed for at aktivere nogle cookiekategorier frem for andre 
    • Samtykket skal gives frit, dvs. ikke være nudget eller tvunget på nogen måde 
    • Brugere skal have mulighed for at trække deres samtykke tilbage med samme lethed, som de afgav det 
    • Samtykket skal opbevares som et retsdokument 
    • Samtykket skal fornyes mindst en gang om året. Dog anbefaler nogle nationale databeskyttelsesretningslinjer en mere hyppig fornyelse, eksempelvis hver sjette måned. Undersøg dine lokale databeskyttelsesretningslinjer for at sikre compliance.  

    Et tilpasningsegnet GDPR-cookiebanner fra Cookiebot CMP, der giver fuld GDPR-compliance. 

    Ved at bruge Cookiebot CMP, gør du hele din hjemmesides samtykkeprocess automatisk, uden at du behøver at gøre andet end at installere den. Helt enkelt skriver du Cookiebot CMPs JavaScript i toppen af din kildekode og lader Cookiebot CMP håndtere alt GDPR-compliance på dit domæne. 

    Lær mere om GDPR og cookies

    Lær mere om EU’s Databeskyttelsesråd retningslinjer for GDPR-compliance

    GDPR-cookiesamtykkeplugin

    Cookiebot CMP kommer også som en WordPress-plugin, der gør GDPR-compliance nemt og hurtigt. Så kan du sætte din lid til en skudsikker compliance på din WordPress-baserede online virksomhed. 

    Som en WordPress-plugin har Cookiebot CMP stadig alle dens funktioner, såsom–

    • Uovertruffen skanningsteknologi 
    • Auto-blokering af cookies forud for brugernes samtykke 
    • Granuleret samtykkehåndtering til brugerne 
    • Automatisk fornyelse af brugersamtykke 
    • Retsmæssig lagring og dokumentation af samtykke.

    Vores WordPress-plugin kan også understøtte compliance med Brasiliens LGPDSydafrikas POPIACaliforniens CCPA/CPRACanadas PIPEDAJapans APPISydkoreas PIPA og mange andre store databeskyttelseslovgivninger i hele verden. 

    Lær mere om Cookiebot CMP by Usercentrics’ WordPress-plugin

    Det er ufatteligt nemt at optimere dine analytiske data og reklameomsætning samtidig med at være GDPR-compliant, når du bruger Google Consent Mode sammen med Cookiebot CMP.

    Google Consent Mode sørger for, at alle dine yndlings Google-tjenester (som Google Analytics og Google Ads) kører som de skal, baseret på dine brugeres samtykke. Samtidig sørger Cookiebot CMP for fuldt automatisk GDPR-compliance. 

    Cookiebot CMP integreres sømløst med Google Consent Mode og gør din hjemmeside GDPR-compliant uden at skade din sides analyse eller marketing. 

    Hvis brugerne ikke giver samtykke til f.eks. statistiske eller marketing cookies, vil Google Consent Mode og Cookiebot CMP sørge for, at din hjemmeside stadig beholder ikke-identificerbare målingsdata, som gør, at du kan vise kontekstbaserede reklamer i stedet for målrettede reklamer – hvilket respekterer brugernes privatliv og optimerer din sides ydeevne.

    Google Consent Mode fungerer perfekt sammen med Cookiebot CMP og giver dig en super simpel complianceløsning til hele din hjemmeside og alle dens Google-styrede analyse- og marketingprogrammer. 

    Kom i gang med Google Consent Mode 

    cookie consent

    Cookiesamtykke er blevet nøglen til et digitalt privatliv i compliance i mange dele af verden, og det er kernen i længerevarende kunderelationer hos online virksomheder.

    Cookiesamtykke, en opsummering

    Hvorfor er cookiesamtykke vigtigt? 

    Cookiesamtykket kan sammenlignes med næringsforhold og bæredygtighed i forhold til markedsføring af mad og andre varer: noget forbrugerne bedømmer brandets ry på, og noget de kigger efter, når de er på indkøb. I mange lande er det såmænd også nu blevet et krav. 

    En hjemmesides cookiesamtykkeværktøj er underlagt retsligt skue af databeskyttelsesmyndigheder, som udsteder bøder for non-compliance. Dog bliver forbrugerne selv også mere og mere kritiske, og et brands beskyttelse af det digitale privatliv bliver sat i forbindelse med brandets ry og evne til at vinde og beholde dets kunder.

    Ved at bruge Cookiebot CMP – en uovertruffen cookiesamtykkeløsning på dagens marked – automatiseres alle din sides tekniske og lovmæssige processer i forhold til cookiesamtykke, og det giver dig mulighed for at vise en tillidsbyggende dataprivatlivsteknologi til de kritiske forbrugere, der søger efter at blive behandlet med respekt. 

    Få større balance mellem digitalt privatliv og datadreven forretning på din hjemmeside med vores løsning – implementeret plug-and-play med blot et par linjer JavaScript. 

    Vi sikrer compliance med EU’s GDPRBrasiliens LGPDSydafrikas POPIACaliforniens CCPA/CPRACanadas PIPEDAJapans APPISydkoreas PIPA og mange andre databeskyttelseslovgivninger.

    Som WordPress-plugin giver vores CMP også hurtig og nem compliance på din WordPress-baserede hjemmeside.  

    CMP'en integreres sømløst med Google Consent Mode og giver compliance og dataprivatliv uden, du mister din sides analyse og marketing. 

    Prøv Cookiebot gratis i 30 dage – eller for evigt, hvis du har en mindre hjemmeside

    Ofte stillede spørgsmål 

    Hvad er cookiesamtykke?

    Hjemmesidens cookiesamtykke er en interaktion mellem din hjemmeside og brugerne, hvor de bestemmer om cookies og andre sporingsenheder må aktiveres og indhente deres data. Din hjemmeside skal have denne funktion for at være i compliance med både GDPR, Brasiliens LGPD og Sydafrikas POPIA (blandt andre). At bruge et cookiesamtykkeværktøj til at styre samtykkeprocessen automatisk er en af de mest brugte løsninger i forhold til compliance.

    Skal man indhente samtykke for at bruge cookies? Skal jeg bruge cookiesamtykke?

    Ja. Det er et af GDPR’s strenge krav. Du skal have et forudgående samtykke fra dine brugere, før du lovligt må aktivere cookies og andre sporingsenheder, der behandler dine brugeres persondata. Det samme krav gælder i Brasiliens LGPD og Sydafrikas POPIA, blandt andre.

    Kræver GDPR cookiesamtykke?

    Ifølge GDPR er cookiesamtykke påkrævet, hvis din hjemmeside behandler personoplysninger (såsom IP-adresser, søgnings- og browserhistorik) fra brugere fra EU – uanset hvor i verden din hjemmeside hører hjemme. Cookieaccept er obligatorisk, før hjemmesider må indsamle nogen form for persondata. Det gælder også for både Brasiliens LGPD og Sydafrikas POPIA.

    Er cookiesamtykke påkrævet i USA?

    Cookiesamtykke er ikke påkrævet i USA (endnu), i hvert fald ikke som vi kender det fra GDPR. Dog skal du ifølge Californiens CCPA/CPRA, Virginias CDPA og andre databeskyttelseslovgivninger i USA skanne og finde alle cookies og sporingsenheder i brug på din side, så du kan give dine brugere fuld gennemsigtighed og muligheden for at fravælge at deres personoplysninger bliver solgt/delt med tredjeparter.

    Hvad er et cookiesamtykkeværktøj?

    Et cookiesamtykkeværktøj er en software implementeret på din hjemmeside, som gør samtykkeprocessen automatisk og compliant. Det er obligatorisk, at hjemmesider har cookiesamtykke ifølge GDPR.

    Hvad er GDPR-cookiesamtyke?

    Gyldigt og compliant cookiesamtykke skal være givet som en fri, klar og bekræftende handling. Det skal indikere brugerens samtykke til at bruge cookies og sporingsenheder til at behandle deres personoplysninger. På-forhånd-afkrydsede felter på cookiebannere eller indirekte samtykke gennem en forsat scrolling på siden betragtes ikke som GDPR-compliance, hverken i Databeskyttelsesrådets retningslinjer eller GDPR.

    Hvad er et cookiebanner?

    Et cookiebanner er en interface med en CMP, hvor brugerne kan læse om de cookies og sporingsenheder, som domænet bruger. Cookiebanneret indeholder også information om cookiernes varighed, udbyder, formål og tekniske specifikationer. Efter at have læst banneret kan brugerne bedømme, om de vil tillade, at disse bliver aktiveret eller ej under brugerens tid på siden.

    Hvordan trækker man cookiesamtykke tilbage?

    Ved at bruge en cookiesamtykkeløsning som Cookiebot CMP by Usercentrics kan brugere tilbagetrække deres samtykke lige så let, som de gav det – hvilket er et af EU’s hovedkrav.

    Hvordan tilføjer man cookiesamtykke i WordPress?

    Cookiebot CMP by Usercentrics fås også som plugin til WordPress og gør hele samtykkeprocessen automatisk for dig.

    Lær mere om WordPress’ plugin til GDPR-cookiesamtykke

    Hvornår skal man bruge cookiesamtykke?

    Cookiesamtykke er nødvendigt når din hjemmeside behandler persondata, f.eks. gennem tjenester som Google Analytics, Shopify eller HubSpot.

    Prøv Cookiebot CMP i 30 dage – eller for evigt, hvis du har en mindre hjemmeside

    Blokerer Cookiebot CMP by Usercentrics cookies?

    Ja, Cookiebot CMP blokerer automatisk alle cookies og sporingsenheder på din hjemmeside, indtil brugerne har givet deres samtykke gennem et samtykkebanner. Du må ikke have aktiveret cookies, før brugeren har givet deres samtykke til hvilke cookies, der må aktiveres. Forudgående samtykke er obligatorisk ifølge GDPR’s strenge krav. Det er også et krav i Brasiliens LGPD og Sydafrikas POPIA.

    Skan din hjemmeside og se hvilke cookies og sporingsenheder, der er i brug

    Kilder 

    Kom i gang med Cookiebot CMP by Usercentrics og Google Consent Mode 

    Prøv de nye cookiebannere fra Cookiebot CMP by Usercentrics 

    Lær mere om Usercentrics (engelsk)

    Lær mere om Cookiebot CMP by Usercentrics’ WordPress-plugin

    Lær mere om GDPR og cookies

    Lær mere om USA’s databeskyttelseslove (engelsk)

    Lær mere om Shopify og cookies (engelsk)

    Lær mere om Google Analytics og cookiesamtykke

    Lær mere om Brasiliens LGPD (engelsk)

    Lær mere om Sydafrikas POPIA (engelsk)

    Lær mere om Californiens CCPA/CPRA

    Lær mere om Googles afskaffelse af tredjepartscookies i 2023 (engelsk)